“De Nederlandse markt is klaar voor deze nieuwe fundeermethode, maar weet het alleen nog niet.”

Een nieuwe fundeermethode introduceren in Nederland doe je niet zomaar. Traditioneel worden prefab betonpalen op bouwprojecten namelijk de grond ingeheid. Kan of mag dat niet, dan bieden boorpalen een alternatief. Deze aanpak zijn we gewend en we staan er eigenlijk amper bij stil. Toch is Mark Woollard ervan overtuigd dat de Nederlandse (en Europese) markt klaar is voor een nieuwe manier van paalfundering. Eentje die trillingvrij én geluidsarm is. Hoe wordt dit gerealiseerd? De Pile Pusher Pro biedt de oplossing: deze funderingsmachine drukt prefab betonpalen hydraulisch de grond in. Een nieuwe methode en wellicht standaard voor fundering op palen. Hoe ziet Mark, Algemeen Directeur van A.P. van den Berg, de toekomst van deze machine voor zich?

Waarom een nieuwe hydraulische indrukmethode?

A.P. van den Berg, van oudsher gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van sondeerapparatuur, ziet dat de markt al een tijdje in beweging is. “Wat we hebben gezien bij de ontwikkeling in Nederland is dat milieu- en omgevingsaspecten in de bouw steeds belangrijker worden”, aldus Mark. “Je wilt trillingvrij en geluidsarm funderen … maar hoe doe je dat? Hydraulische indrukmethodes zijn voor ons bekend terrein. We maken voor onze sondeerapparatuur al ruim 50 jaar gebruik van hydraulische techniek en vergelijkbare techniek vormt de basis van de Pile Pusher Pro. Hierdoor weten we dat deze indrukmethode geschikt is als alternatief voor het heien en boren van palen. We zijn ervan overtuigd dat de combinatie van voordelen voor de omgeving en de populariteit van de prefab fundeerpaal deze indrukmethode tot een succes gaan maken.”

Combinatie van ervaring en data

“De indrukmethode van fundeerpalen is niet helemaal nieuw. In Zuidoost-Azië wordt deze al meer dan 15 jaar toegepast. Toen we via een klant met deze technologie bekend raakten, zagen we direct kansen voor deze machine in Nederland en Europa. We hebben tevens expertise op het vlak van het verkrijgen van data over de bodemgesteldheid. Onder de vlag van A.P. van den Berg GeoTechnology importeren we de basismachine uit China. Door het toevoegen van onze data-expertise en het aanpassen van de fundeermachine aan de Europese wet- en regelgeving werd de Pile Pusher Pro ontwikkeld. Inmiddels zijn er sinds de lancering in 2017 in Nederland ruim 3.700 palen de grond ingedrukt.”

Innoverende fundeermethode

De techniek, kennis en ervaring is dus ruimschoots aanwezig. De Pile Pusher Pro kan zo de Nederlandse markt gaan veroveren. Logisch toch? Of zijn er ook uitdagingen? Volgens Mark zijn die er zeker: “We hebben een nieuwe methode gelanceerd om te voldoen aan ontwikkelingen in de markt, in met name bebouwde omgevingen. Op de toenemende wet- en regelgeving in Nederland, maar ook in heel Europa, sluit deze machine perfect aan. Voor ons is de uitdaging geweest om deze machine te laten beklijven in funderend Nederland. Dat betekent dus dat je een nieuwe technologie moet introduceren aan mensen, die daar nog niet mee bekend zijn. Deze machine voedt onze hang naar innovatie. We kennen de marktspelers, maar een marktintroductie blijft een bijzondere discipline. Op het moment dat je daar succes in krijgt en verder uit kunt gaan bouwen, dan is dat een reden om heel trots te zijn.”