Misschien biedt de Pile Pusher Pro wel de meest voor de hand liggende oplossing die er is, als we het hebben over de grote hedendaagse heikele punten op het gebied van geluid en trillingen binnen de Europese bouwsector. De funderingsmachine drukt traditionele prefab funderingspalen namelijk met uitzonderlijk gemak direct de grond in. De overlast van lawaai wordt tot een minimum beperkt en er verspreiden zich geen schadelijke trillingen door de bodem. Waarom is deze funderingsmachine zo effectief?  

Bertus Jaarsma, projectleider en technisch specialist bij A.P. van den Berg Geotechnology zet zich in voor het ontwikkelen en meehelpen van het positioneren van de Pile Pusher Pro in de markt. “Het basisprincipe van de Pile Pusher Pro is even eenvoudig als doeltreffend. Een fundeerpaal wordt in een klemmechanisme aangebracht en vervolgens middels hydraulische cilinders de grond ingedrukt, hierbij gebruikmakend van het eigen gewicht van de machine”.

De nieuwe funderingsmachine voor Nederland

“Het is verbazingwekkend dat de indruktechniek in China zo sterk omarmd wordt, terwijl deze techniek in Nederland eigenlijk helemaal niet nieuw is. De Pile Pusher Pro is een funderingsmachine die in staat is om geluidsarm en trillingsvrij een funderingspaal – een geprefabriceerde betonnen paal – de grond in te drukken. Om dit te realiseren is er sprake van een tegenkracht die door het enorme gewicht uit de funderingsmachine wordt gehaald. Het spreekt dus redelijk voor zich dat de funderingsmachine dan ook zwaar en robuust is ontworpen. Er is geen rekening gehouden met een kilootje meer of minder. Alleen al het gewicht is interessant voor het geheel”, aldus Bertus.

Zo simpel kan het zijn

“Zelf ben ik nauw betrokken geweest bij de realisatie van de Pile Pusher Pro in zijn huidige vorm. Van de eerste keer in werking zien van de indrukmethode bij Chinese collega’s, tot aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe meet- en veiligheidssystemen die aansluiten op de Europese markt. De funderingsmachine is hydraulisch bediend met bijbehorende handbediende ventielen. Door middel van een elektromotor met daaraan een gekoppelde hydrauliekpomp, wordt de hydrauliekdruk opgewekt. “Het elektrisch vermogen dat de machine nodig heeft kan zowel door een toereikend stroomnet als door een generator geleverd worden. Met het meetsysteem dat we hebben toegevoegd, is het mogelijk om de indrukkracht en -diepte per paal vast te leggen.”

Daar heeft de opdrachtgever enorm veel aan. Op basis van deze gegevens kan er precies worden aangegeven wat de draagkracht van de paal en de fundatie is. Zo simpel kan het zijn”, legt Bertus uit.

Gebruiksvriendelijke funderingsmachine

Of de Pile Pusher Pro ook enige uitdaging met zich meebrengt? “Nee, de funderingsmachine is heel eenvoudig. Hij is robuust en simpel in gebruik. De kans om fouten te maken is nihil. Als je eenmaal weet welke hendel je moet bedienen, gaat het min of meer vanzelf. Mocht er een storing zijn, dan kunnen de operators dit zelf gemakkelijk oplossen.”

“De nieuwe funderingsmachine biedt een
voor de hand liggende oplossing.“